• Новини / Край на кризата с имотите

Край на кризата с имотите
28.03.2011

Пазарът на имоти ще излезе от кризата до края на тази година. Това прогнозира изпълнителният директор на „Кредит център". Очакванията са ръстът на ипотечните кредити да е между 7 и 9% през 2011 г. спрямо предходната.Тошев съобщи още, че има значително увеличение на търсенето на по-луксозни жилища, което също е предпоставка за съживяването на този бранш. Купувачите се ориентират към имоти с луксозно обзавеждане и в райони с добра локация, каквито са центърът и южните квартали. Оферти за такива жилища има за „Оборище", бул.България", „Бояна" и други. Луксозните апартаменти обикновено са по-просторни и са с квадратура над 120 кв. метра. Цените на тези жилища започват от 160 000 евро. Апартаментите за богаташи се намират предимно в нови сгради.

Двустайни
Засилва се търсенето на ипотечни кредити от по-млади. Данните показват, че около 13 на сто от ипотечните кредити през февруари са изтеглени от хора до 25 години. Това се дължи най-вече на сравнително поносимите цени на имотите в момента, както и на подобрените условия за кредитиране и стабилизирането на икономиката ни като цяло.

Търсене

Младите търсят предимно двустайни жилища между 50 и 70 квадрата. Цените на тези жилища, които се намират в близост до центъра, са между 25 000 и 70 000 евро. По-евтини са двустайните апартаменти в крайните квартали като „Люлин", „Обеля", „Надежда", а на по-високи цени на имотите в „Банишора", „Белите брези", „Борово" и други. Тези жилища обаче се продават без обзавеждане и в някои случаи са в окаяно състояние. Така, за да може да се живее в такъв евтин апартамент, е необходимо да се направи основен ремонт, който излиза доста солено.

Търгове

В момента са доста атрактивни имотите, които се продават чрез търгове, тъй като тяхната първоначална цена е до 40 на сто по-ниска от тази на пазара. Проблемът при покупката на такъв имот е, че е необходимо купувачът да разполага с парите, а не да разчита на заем. В момента банките не предлагат условия за кредитиране за покупка на имот чрез търгове. Основната причина е, че кандидатът, който е предложил най-високата цена за даден имот, е длъжен да внесе парите в срок от 7 дни, а за такъв период не може да се изтегли кредит.


Телеграф, 28.03.11, с. 14