• Новини / ДВУСТАЙНИТЕ НОВИ АПАРТАМЕНТИ ВЕЧЕ СА ДЕФИЦИТ

 

45% търсят първо жилище на цена до 50 000 евро

 

·                 9% от продавачите успяват да сключат сделка за по-малко от седмица

·                 33% от купувачите избират между 1 и 3 месеца

·                 наемодателите все по-често страдат от некоректни наематели

 

Четири пъти е нараснала активността на пазара на недвижими имоти от най-слабия период в кризата, сочи анализът на АДРЕС Недвижими имоти за първото полугодие на 2011 година. По данни на компанията ценовите нива в момента са стабилни, като колебанията са по-скоро обусловени от качествата на конкретния имот и заобикалящата среда.

По-голямата активност доведе и до нарастващ глад за нови двустайни жилища, интересът към които става все по-осезаем. Същевременно голяма част от новото строителство е на изчерпване, особено най-желаните от купувачите двустайни апартаменти. Има тенденция свиването на новото строителство да спре, като същевременно и в очакванията за следващите три месеца се отчита известен оптимизъм, отчитат от АДРЕС. Тенденциите в строителството сочат, че очакванията за нови поръчки през следващите 6 месеца са се увеличили с 1,2 % през второто тримесечие на 2011г. спрямо първото.

Най-активни продължават да са купувачите от по-слабо засегнатите от кризата браншове – хранително-вкусова промишленост, монополисти, медицина, образование и държавна администрация. Продължава търсенето в сегмента до 50 000 Евро, като вече не са екзотика и сделки за над 100 000 Евро. Срещат се сделки и на нива над 1200 Евро в атрактивните южни квартали на София. Намалява и периодът, в който купувачите избират имот – между 1 и 3 месеца са им необходими преди да сключат сделка. Пазарът на наеми е подвластен на продължаващата релокация от по-некачествени имоти към по-централни и качествени имоти, без сериозни движения в цените. Намалява общият брой на започнатите сгради, както и на тяхната застроена площ.

По данни на АДРЕС задоволяването на основни жилищни нужди е водещата причина за покупка на имот - сред 68,42% от купувачите в София. Друга причина е нуждата от по-голямо жилище - 10,52% от купувачите. Много двойки или семейства, които очакват деца или вече имат такива, се решават на покупка именно в този удобен в ценово отношение момент. Общо 45% от купувачите търсят жилище до 50 000 евро. Процентът на родители, които купуват жилище за децата си е достигнал 7,86%. Това са главно хора от провинцията, чиито деца идват да учат в София и имат нужда от собствено жилище.

Спешната нужда от пари е мотивът на близо ¼ от продавачите да се разделят с имота си. Около 6% от тях пък срещат невъзможност в изплащането на ипотечния си кредит и затова прибягват до продажба. Около 27% от продавачите считат имота си за ненужен в дадения момент. Част от хората продават имота си, защото в даден минал момент са го закупили като инвестиция и сега излизат от нея, защото са постигнали добрата възможна цена – те заемат 13,3% от продавачите. Около 9% от продавачите пък успяват да сключат сделка за по-малко от седмица.

Основната причина, поради която хората решават да отдадат имоти си, е, че жилището по някаква причина е останало свободно – това са 37% от наемодателите. Около 25% пък са онези, които са го закупили предварително именно с инвестиционна цел. Над 70% от наемателите са хора, възнамеряващи да използват имота за живеене, най-често млади хора от провинцията, които идват да учат или работят в София и се нуждаят от жилище, но нямат финансовата възможност за купуване на апартамент. Наемодателите все по-често страдат от некоректни наематели – такива, които бавят изплащането на месечните си задължения или пък мамят при плащането на консумативните си разходи.

Отстъпките вече не властват така на пазара на имоти, както преди година, показва още проучването на АДРЕС за периода. При 26% от сделките не се постига осезаема отстъпка. Все пак при 37% от договорките все още се наблодава движение в цената надолу с до 5000 евро. До 50 евро пък е компромисът, който наемодателите са готови да направят с месечния си наем.

Имотният пазар в голяма степен се влияе и от някои общоикономически фактори, коментираха от АДРЕС. През юни 2011 г. общият показател на бизнес климата намалява с 0.4 пункта в сравнение с нивото си от предходния месец, като анкетата на НСИ отчита известно подобрение на стопанската конюнктура единствено в сектора на услугите. По отношение на продажните цени в строителството няма очаквания за повишение през следващите три месеца.

През първото тримесечие на тази година отпуснатите ипотечни кредити са се увеличили с 14% в сравнение със същия период на 2010 г. Ръст има и при броя на запитванията – 24%. Причината е големият брой промоционални оферти на пазара и  стабилността при цените на недвижимите имоти. Сред най-активните домакинства са тези, които разполагат с месечен доход между 2000 и 3000 лв. Преобладаващата част от тях заемат средни мениджърски позиции. Имотът, който търсят, е на стойност между 70 000 и 90 000 евро.